Vreemde vogels in Delft

Het is roze, heeft lange poten en loopt in onze achtertuin

Het was via alle nieuwskanalen te horen: flamingo’s in Pijnacker!

Mensen kwamen van heinde en ver om de prachtige vogel te bewonderen. Mooie theorieën werden er ook op los gelaten: waar kwamen ze vandaan en waarom precies in Pijnacker geland?
Het verhaal erachter was weliswaar wat minder exotisch dan sommige mensen vermoedden, ze waren afkomstig uit een natuurgebied in Duitsland. En net zoals mensen hebben ze blijkbaar soms behoefte aan een reisje. Bijzonder om te zien hoe deze prachtige vogels, met hun opvallende kleur, in alle rust in de Groenzoom neerstreken.

Maar onze regio lijkt sowieso een grote aantrekkingskracht te hebben op bijzondere vogels.

Buidelmees

Wat dacht je van de Buidelmees, die ook een rondje Pijnacker vloog en in de Groenzoom landde? Hoewel dit kleine zangvogeltje qua uiterlijk misschien minder opvallend is dan de flamingo’s, is dit ook werkelijk een prachtig klein vogeltje. In Nederland staan ze (nog) niet op de lijst van zeldzame vogels, hoewel ze maar heel weinig worden waargenomen, en het erop lijkt dat de populatie die een aantal jaren geleden leek te groeien, nu helaas weer afneemt. De huidige populatie wordt geschat op zo’n 50 paartjes, en de meesten ervan overwinteren in een warmer gebied. Wist u trouwens dat de buidelmees eigenlijk helemaal geen mees is? Buidelmezen zijn een apart soort vogels, en danken hun naam aan de buidelvormige nestjes die ze bouwen.

Buidelmees

Lepelaar

En dan de lepelaar in Delft. Achter onze Wildopvang zitten meerdere lepelaarsnesten. In de zomer kun je ze ook duidelijk horen. Deze unieke vogel, met een fors wit/lichtgeel lijf en zijn opvallende zwarte snavel (aan het uiteinde verbreed, en geel van kleur) kwam vroeger meer voor in warmere landen, en sporadisch in Nederland. Afgelopen jaren heeft de populatie zich steeds verder uitgebreid. Sterker nog, ze zoeken het steeds noordelijker op, want inmiddels worden ze ook in bijvoorbeeld Denemarken waargenomen. En voor het overwinteren gaan ze ook ons land niet meer uit. Blijkbaar kunnen ze inmiddels prima tegen het klimaat in ons kikkerlandje, en kunnen we ook in de winter lepelaars in Nederland tegenkomen.

Fantastisch dat we deze vogels nu van dichtbij kunnen beschouwen, en dat we mogen genieten van de hun schoonheid! Zeker voor de liefhebbers en de kenners, maar ook voor kinderen en iedereen die graag in de natuur is.
Maar is het ook leuk voor de vogel?
Natuurlijk, zolang je maar op gepaste afstand blijft en de vogel de rust en ruimte geeft om te doen waar hij voor kwam! Geniet, maar in stilte en op voldoende afstand!

Karin de Croon

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.