2020 het jaar van de Wilde Eend

2020 het jaar van de Wilde Eend

2020 is een uitdagend jaar, dat kunnen we inmiddels wel stellen. Maar terwijl iedereen zijn best doet om van de pandemie af te komen, is er ook aandacht nodig voor de wilde eend. Sovon (vereniging Sovon Volgelonderzoek Nederland) heeft 2020 uitgeroepen tot het jaar van de wilde eend.

Misschien herken je het beeld wel van die mannetjeseenden met groene koppen en witte kragen en de bruin gecamoufleerde vrouwtjes eenden in de sloot, kanaal, plas, vijver of zelf een ven. Het is een van de meest voorkomende eenden in ons land. Naar schatting zijn er volgens Sovon tussen de 200.000 en 300.000 broedparen in ons land.

Wat is er gaande?

Maar er is wat aan de hand met de wilde eend: er is een afname in de aantallen sinds 1990. En helaas is het ook geen kleine afname want we spreken over een afname van een vijfentwintig tot dertig procent… Daarnaast is er ook een vermindering van veertig procent van overwinteraars in ons land.

De afname van de eenden kan vele oorzaken hebben. De wilde eend wordt beïnvloed door bijvoorbeeld watervervuiling, verlies of verandering van het waterbeheer. Ook staat de wilde eend op de jachtlijst, samen met nog vier anderen soorten, en vanaf half augustus tot eind januari mag er gejaagd worden op de eend (er is wel een afname van de jachtdruk én men verwacht niet dat de jacht de ‘’boosdoener’’ is in de afname). Tijdens het broeden is er ook een risico dat de eenden te prooi vallen aan vijanden zoals reigers, kraaien en eksters waardoor er minder kuikentjes opgroeien tot volwassen eenden.

De afname van overwinteraars komt voort uit het feit dat de winters minder koud worden. Daardoor hoeven de eenden niet meer te migreren van noordelijke gebieden naar een warmer land. Ze blijven dus in de gebieden waar ze al waren en bezoeken ons land minder of niet.

Bij ons in de opvang

Moedereend met 11 jongen onder haar vleugels

Ook wij krijgen regelmatig wilde eenden binnen. We zien ze allemaal mannetjes, vrouwtjes en kuikens (ook wel pulletjes of pijltjes). Laatst hebben we met trots weer een moeder eend met 12 jongen uit kunnen zetten in het wild. Op dit moment hebben we nog zo’n 30 pulletjes binnen zitten. Zodra ze groter zijn gaan ze naar onze slootkooien en daarna zetten we ze op een veilige plek uit in het wild. Daarom doen we ons best om ze goed te verzorgen: ze ontvangen warmte, eten en gezelschap van soortgenoten of andere jonge watervogels.

Handige en werkbare tips

Wat kan jij doen voor de wilde eend? Het belangrijkste is dat je een gewonde eend of een eend die ziek lijkt naar de opvang brengt of ons belt voor advies. Een jong eendje die helemaal alleen rondzwemt kan ook het beste snel gevangen worden voordat hij ten prooi valt aan een ander dier.

 

 

Daarnaast kun je de wilde eend helpen door:

  • Eten geven, maar doe dit dan niet met brood. We weten dat het een heerlijk beeld is om met zakje oud brood aan het water te staan en ze te voeren, maar doordat er zout is verwerkt in het brood zullen ze eerder sterven. Daarnaast is alleen brood te eenzijdig voor eenden en kunnen ze allerlei tekorten oplopen. Als je de eenden wilt voeren, doe het dan met een granenmix. Dan blijven ze langer leven.
  • Help Sovon met het tellen van de wilde eend en de nestjes door de kuikenteller app te downloaden. Hiermee help je Sovon met inzicht krijgen op de aantallen van de wilde eend (en je bent lekker buiten, dat is ook een plus!).
  • Zie je een moeder eend die een nest heeft gebouwd op een onveilige plek? Vanuit de wet mag een nest niet verstoord of verplaatst worden. We kunnen echter wel, samen met de dierenambulance, kijken of we de kleintjes op een veiligere plek kunnen zetten met de moeder eend.
  • Laat ze met rust in het broedseizoen.

 

Blog geschreven door Arina Vink

Reacties (0)
Voeg een reactie toe